Nina Persson 😊😍 💙💚
Nina Persson är en världskänd sångerska. Hon är sångerska i popbanden “The Cardigans”, och “A Camp”. Hon är född i Örebro, är uppvuxen i Småland, har bott i New York, men bor numera i Malmö. Hon är gift med musikern Nathan Larson och har en pojke som heter Nils.
Vem/vad inspirerade dig till att hålla på med musik?
-Det var nog ingen speciell, men jag lyssnade mycket på musik när jag var yngre, lyssnade på speciella skivor, och så träffade jag några andra människor som lyssnade på samma musik, och de hade ett band, och då fick jag vara med i det bandet. Fast jag sjöng mycket när jag var liten och min familj sjöng också lite.
Varför tog ditt band namnet ”The Cardigans” eller koftorna på svenska?
-Det är en bra fråga, det vet ingen, det var när vi började med det bandet så tyckte vi väldigt mycket om musik från England, och då tyckte vi att ordet cardigan lät väldigt engelskt, så då tyckte vi det passade på den musiken vi ville göra.
Är det någon låt som du är lite extra stolt över som du har gjort?
-Det finns många jag tycker om, men det finns också några jag inte tycker lika mycket om, men jag tycker väldigt mycket om en låt som heter Feathers and down, som är på en skiva som mitt band och jag har gjort, som heter Long Gone Before Daylight.
Vilka intressen hade du som barn?
-Jag tyckte det var väldigt, väldigt kul att rida, och bygga saker, klippa, klistra och sy, snickra och sådana grejer. Så jag trodde att jag skulle hålla på med konst, eller möbelsnickeri för att jag höll nästan alltid på med att bygga saker.
Vem var din ”favoritkändis” när du var liten?
-Jag kommer ihåg att jag tyckte rätt mycket om en rocksångerska som hette Joan Jett, som är amerikansk, och så tyckte jag väldigt mycket om Lill Lindfors.
Har du fortfarande en favoritkändis?
-När jag blev vuxen hade jag inte någon favorit, utan mer ganska många, så ingen speciell, det är t.ex ingen som jag skulle sätta som affish upp på väggen.
Vad gör du på din fritid?
-Jag tränar akrobatik, och så har jag en keramikverkstad där jag jobbar med lera, men det är nog det jag gör, ungefär.
Har du en favoritlåt från en annan artist?
-Jag älskar låten Chandelier som Zia har gjort, den tycker jag är bra.
Vilket land skulle du vilja besöka?
-Jag skulle väldigt gärna vilja åka till Libanon, eller Iran, men det är de ställen där det pågår lite krig, så jag skulle väldigt gärna vilja att det slutar, så att man kan resa dit. Egypten också, men det är också lite farligt just nu. Men om det blir lugnt där så ska jag åka dit.
Vad tror du att du gör om tio år?
-Jag hoppas alltid att jag gör precis samma sak som jag gör nu om tio år, just nu så sjunger jag lite och gör en teater-föreställning, och en teater med Nils, och gör keramik, och reser ibland och så, jag tycker att jag har det roligt, så jag vill helst ha det så.

Tack så mycket för intervjun!

Nina persson Bils Sveriges Radio