Jag springer det snabbaste jag kan för att komma undan hennes sylvassa klor och hennes starka tänder, men hon är snabbare. Hon har ju trots allt fyra ben…

15  Mars 1996.

Idag ska jag träffa min bästa vän Mirija. Hon vet inte om det men jag bryr mig inte. Hon har verkat så dyster de senaste dagarna så jag tänkte gå hem till henne och prata lite. Hon bor ganska långt bort ifrån mig. Man måste gå  hela vägen till skogsbrynet och sedan följa stigen fem kilometer in i skogen. Hennes föräldrar är aldrig hemma när jag ska gå hem till henne. Hon säger att de är och handlar eller är bortresta, nu är jag i alla fall framme. Stugan som hon bor i är gammal och murken. Trappan är sned och dörren är sprucken. Den har ingen ringklocka, så man måste knacka. Jag hör en röst som ropar “kom in” så jag går in. Mirija sitter på en stol vi bordet och håller i någonting. Jag går närmare och ser att hon håller i en klo. En kattklo. Jag ser också att hon har tappat en nagel på vänster hand. Jag frågar vad som har hänt och då ser hon upp på mig. Hon har gråtit. Plötsligt ställer hon sig upp och omfamnar mig. “Varför blev det såhär?” sa hon. “Jag älskar ju dig!”. Sedan sa hon till mig att springa. “Skynda dig!” skrek hon. “Innan det är för sent!”. Jag gjorde som hon sa. Jag sprang det snabbaste jag kunde, men jag orkade inte länge. Jag satte mig ner i mossan och vilade. Då hörde jag ett ljud från buskarna. Det kom fram en svart katt. En katt som saknade en klo på vänster tass. Jag förstod på en gång att det var Mirija. Hon flög mot mig och jag reser mig upp och börjar springa. Jag springer det snabbaste jag kan för att komma undan hennes sylvassa klor och hennes starka tänder, men hon är snabbare. Hon har ju trots allt fyra ben… Plötsligt ramlar jag över en gren och hon är över mig. Hon river mig i ansiktet och på armarna. Jag får tag i en kvist och börjar slå. Jag lyckas få bort henne från mig, men fortsätter att slå, ända tills jag ser att hon inte rör sig längre. Jag sätter mig ner i gräset bredvid den döda katten, men när jag ser på den igen ser jag att det inte ligger någon katt där. Där ligger min bästa vän Mirija.   

slut