På NO i 4:an så håller vi på med planeterna i solsystemet. Vi har lärt oss om jordens, solens och månens rörelser. Vi skulle vilja dela med oss av våra kunskaper.

Jordens rörelser

Jorden snurrar runt solen och sin egna axel. Det tar ett år för jorden att snurra helt varv runt solen. Men det tar 24 timmar för jorden att snurra ett varv runt sin egna axel. Det är när jorden snurrar runt sin egen axel som det blir dag, natt, morgon och kväll.

Månens rörelser

Månen snurrar runt jorden och det tar ca en månad för månen att snurra ett varv runt jorden. Det är det som gör att vi ser månen på olika sätt som till exempel fullmåne, tilltagande måne, halvmåne och nedan. Det är solen som skiner på månen och det avgör hur månen ser ut varje natt.

Årstider 

Jordens lutning och att jorden snurrar runt solen gör så att vi får årstiderna vinter, vår, sommar och höst. När vår norra del av jordklotet har sommar har den södra delen vinter hos sig. 

Egna solsystem

Vi har fått göra egna modeller av ett förenklat solsystem, med vår stora sol, planeten Jorden och Jordens måne . Med modellerna kan man demonstrera jordens rörelse runt sin egen axel, jordens rörelse runt solen och månens rörelse runt jorden.

Här ser du de fyra modeller som Gustav, Olga, Elena och Ingrid gjort.

Redaktörer: Gustav och Elena
Fotografer: Olga och Ingrid