Djupet i dina ögon

Hej! Du där, som läser detta, du vet väl inte så mycket om dina ögon?

“Jo, jag ser med dem, och jag vet såklart vilken färg de har, och jag kan placera ut alla deras delar…?” Aha. Imponerande.

1o. Den tionde ovanligaste ögonfärgen förekommande hos människan är hasselbruna ögon. Endast lyckliga 8% av världens befolkning har dessa ögon, som tycks tona från brun, till grön, till blått.

 1. Blå ögon. Dessa ögon saknar pigment, och får en blå färg. Endast 8% av världens befolkning har denna ögonfärg. Det vill säga 600 miljoner personer.

Om man har blåa ögon måste man vara rädd om dem, då de inte har pigment och är känsliga för solljus.

 1. Honungsfärgade. Dessa ögon har en guldaktig färg, som kan skifta från gul till ljusbrun. Den här ögonfärgen är även kallad “Vargögon”. Färgen förekommer oftast i Europa.
 1. Gröna. Endast 2% (!) av mänskligheten har dessa ovanliga ögon. Det är vanligast att kvinnor bär dessa ögon.
 2. Silverfärgade. Det är väldigt svårt att tro att de finns, men det är sant. Det silverfärgade kommer sig av samma effekt som med dem blåa, alltså utan pigment. Men den silvriga har en tunn hinna i ögonen som inte låter ljuset komma igenom helt. Endast personer med genen OCA2 i sig kan ha den här ögonfärgen.
 1. Violett. Den här färgen är en blandning av den blåa och röda, och finns när halten av melamin är låg i ögat. Detta fenomen förekommer ofta bland människor som är albino.
 1. Svart. Endast 1 % av världens människor har den här färgen, som är nästan omöjlig att skilja från pupillen.
 1. Röda ögon. Vampyrer existerar inte, men det gör deras röda ögon. 0.3 % av mänskligheten har dessa ögon. Pupillen ser också röd ut i dessa fall, och ögonen förekommer främst hos albinos. Detta är för att de är utan melamin. Tekniskt sätt, kan du se rakt genom dem, då det röda är blod.
 1. Heterochromia. Detta är faktiskt inte en specifik färg, utan ett ögonfenomen. Personer med ovanliga ögon drar till sig blickar, men det är ovanligare att se en person med olika färgade ögon. Det finns två typer:
 1. Att du föds med detta fenomen, tack vare våra gener.
 2. Att det ena ögat ändrar färg av en anledning, som kontakt med speciella metaller etc. Detta är inte farligt.
 1. Central heterochromia. Detta är en sorts Heterochromia, också kallat “Kattögon”.  Den är tom. ovanligare än den förra! Detta kommer sig också av låg melahin-halt, då ögat producerar två olika färger i samma öga. Det blir som en inre och yttre ring runt pupillen, i olika färger. Den yttre är den “riktiga” ögonfärgen. Det kan finnas i båda, eller ett av ögonen.  

 

Anna-Lisa