Semlor var något som bara rika personer åt förr i tiden. I dag äter vi svenskar mer än 40 miljoner semlor om året och två av de mest kända ätarna är Ture Sventon och Kung Adolf Fredrik. Den senare dog av just semla.

Ordet semla kommer både från latinets simila (vetemjöl) och från det gamla ordet semlja som betyder jord eller klot. Dessutom betyder det latinska ordet semi halv. Därför skulle ordet semla ha syftning såväl på bullens form som på att den bakas av vetemjöl. Semlan kallas också för fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Annandag jul är numera tradition för premiär av semlan.

Vi svenskar köper i genomsnitt 4-5 semlor per person och år vilket totalt innebär drygt 40 miljoner semlor. Bara på fettisdagen äts det 5 miljoner semlor. Till detta tillkommer alla hembakade semlor. Seden med fastlagsbröd och senare fastlagsbullar kom troligtvis från Danmark och Tyskland och spreds hit under 1600-talet. Från början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att äta semlor.

I Skåne åt man på måndagen som kallades ”bullamåndag”. När traditionen att fasta upphörde i Sverige blev det i stället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor.

Ingredienser  

Portioner: 10

½ paket jäst (à 50 g)

100 g smör eller margarin

2 ½ dl mjölk

1 ägg

1 dl socker

2 krm salt

2 krm hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl

Pensling:

Ägg

Fyllning:

100 g mandelmassa

2 – 2 ½ msk mjölk

Garnering:

2 dl vispgrädde

Florsocker

Hur man gör:

  • Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.

Pensling:

  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  • Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
  • Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

Av: Molly K & Hanna H

Källor:

https://www.ica.se/recept/klassiska-semlor-292482/

https://mittkok.expressen.se/artikel/semlan-det-har-visste-du-inte-om-semlor/?sida=8